Asbest

Asbest is een vezelachtig anorganisch mineraal materiaal dat veel gebruikt werd in de bouw en HVAC isolatie en andere bouwmaterialen in het midden van de vorige eeuw. Het gebruik hiervan is verboden sinds 1970 en intensieve inspanningen voor verwijdering zijn sindsdien gemaakt. Ongeveer 20% van de gebouwen in de VS hebben een soort van asbest bevattende materiaal. Een asbesthoudend materiaal wordt bros wanneer het materiaal wordt verkruimeld, verpulverd, of teruggebracht tot een poeder.

Het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid, Onderwijs en Welzijn meldt dat in 20 Amerikaanse steden, asbestconcentraites in de lucht varieerden van  maximaal 0,007 vezels per kubieke centimeter (vezels / cc) en gemiddeld 0,0006 vezels / cc. De National Academy of Sciences concludeerde dat bij een gemiddelde buitentemperatuur de concentratie in de lucht in de Verenigde Staten 0,0004 vezels / cc  is.

Asbest veroorzaakt asbestose, of fibrose van de longen, soms leidend tot kanker. Het veroorzaakt ook kanker van het strottenhoofd en wordt verdacht van het veroorzaken van gastro-intestinale kanker. Mensen die aan hoge concentraties asbestvezels in de lucht zijn blootgesteld, lopen over het algemeen het hoogste risico op het ontwikkelen van ernstige gezondheidsproblemen door hun blootstelling.

Asbest wordt in het algemeen niet als gevaarlijk gezien, tenzij de vezels van asbest uit het materiaal vrijkomen in de lucht. Droge toegepaste materialen geven de meeste kans op het vrijkomen van vezels. In veel gevallen wordt het asbest bedekt met een materiaal dat het vrijkomen van vezels in de lucht moet
verminderen of tegengaan.

Contact

Getting in touch with us is easy

Contact details
KEEP UPDATED!

Subscribe to Camfil newsletter