Formaldehyde

Formaldehyde is te vinden in tal van huishoudelijke artikelen en bouwmaterialen. Het wordt gebruikt als conserveermiddel in medicijnen, cosmetica, toiletartikelen en voedselverpakkingen. Het wordt gevonden in harsen die gebruikt worden voor het verlijmen van panelen van gelaagd hout en houtsnippers in spaanplaat. Het wordt gebruikt als een oplosmiddel en draagstof in textielverven en papieren producten. Ook is het een bijproduct van verbranding, met name van dieselmotoren.

In nieuwe gebouwen of gebouwen die recent zijn gerenoveerd, zijn formaldehydeniveaus, van meubilair en stoffering, dermate hoog dat ze irritatie kunnen veroorzaken. Goede ventilatie is de enige manier om formaldehydedampen op een gezond niveau te brengen, waarin geen symptomen optreden.

Airborne formaldehyde is irriterend voor het bindvlies en het bovenste en onderste luchtwegen. Symptomen van tijdelijke aard, afhankelijk van het niveau en de duur van de blootstelling, kunnen variëren van brandend of tintelend gevoel in de ogen, neus en keel en de borststreek en een piepende ademhaling.

Acute, ernstige reacties op formaldehydedampen -  die een opvallende, scherpe geur heeft -  zijn bij een groot deel van de gevoelige bevolking geconstateerd. Mensen met astma bijvoorbeeld, kunnen hyperreactieve luchtwegen hebben, die de effecten van formaldehyde vergroten.

Contact

Getting in touch with us is easy

Contact details
KEEP UPDATED!

Subscribe to Camfil newsletter