Specifications and Regulations

Normen en specificaties

Niets is zwart-wit. Het perfecte luchtfilter zou met 100% efficiëntie de verontreinigingen filteren,  geen energie verbruiken en nooit verwisseld hoeven worden. Een dergelijk filter bestaat helaas niet.

Filter efficiency, stofbelading en drukverschil kan gemeten worden op vele manieren, en een luchtfilter laat in de tijd variërende prestaties zien. De uitdaging voor luchtfilters verandert als het milieu in en buiten een gebouw verandert. Veel luchtfilter testmethoden zijn ontwikkeld door verschillende organisaties voor het voorspellen van de prestaties tijdens het gebruik van filters en het vergelijken van de prestaties van luchtfilters die verschillend zijn.

Het is belangrijk de complexiteit van differentiatie van filters te begrijpen. Er zijn veel variabelen in de resultaten van een vergelijkingsstudie, waarvan sommige duidelijk zijn en sommige niet. De meeste luchtfilters blijven in een systeem voor maanden of zelfs jaren. Echter, het testen van deze filters wordt vaak  in een paar minuten of uren gedaan. Tijdens zijn levensduur, zal een luchtfilter te maken hebben met tientallen of honderden milieuveranderingen zoals temperatuur, vochtigheid, luchtstroomsnelheid en deeltjesbelasting. Filters worden vaak getest in een gecontroleerde omgeving. Voeg daarbij het onvolmaakte ontwerp van testmethoden en de verschillende motivaties van de mensen bij de ontwikkeling van testmethoden en het wordt duidelijk dat je de resultaten van een luchtfiltertest op juiste wijze moet interpreteren om met behulp van deze resultaten belangrijke beslissingen te kunnen nemen.

Organisaties betrokken bij het ontwikkelen van  filternormen en testmethoden zijn onder andere:

  • American Society of Heating, Refrigeration, and Air-Conditioning Engineers (ASHRAE)
  • Institute of Environmental Sciences and Technology (IEST)
  • Underwriters Laboratories (UL)
  • International Organization for Standardization (ISO).

Elk van deze organisaties heeft een specifiek aandachtsgebied, maar hun normen en testmethoden kunnen in sommige gevallen overlappen.

Camfil Farr heeft diverse aanvullende methodes ontwikkeld voor het voorspellen van prestaties tijdens het gebruik, het bepalen van de prestaties van luchtfilters in gebruik (in situ), en het vergelijken van de prestaties van luchtfilters van verschillende ontwerpen.

Lees meer over:

ATEX Regulations
EN 779
EN 13779
EN 1822
ISO 14644
UL 900
ASHRAE

Contact

Getting in touch with us is easy

Contact details
KEEP UPDATED!

Subscribe to Camfil newsletter